Com practicar ciclisme confinat #COVID19

Aquests dies, durs i tristos, els que tenim la sort de conservar la salut i ens agrada gaudir de l’esport hem de buscar maneres de practicar-lo. L’esport és molt útil per alliberar la ment i fer salut. És per això que ja fa temps, que vaig decidir tenir eines per poder entrenar a casa cas que no pogués sortir.

Perquè faig aquest artícle?

Abans de començar a explicar-vos tot el què necessiteu, permeteu-me comentar perquè escric aquestes línies. Jo, a part de practicar esport, soc un amant dels videojocs, m’agrada generar contingut en català a la xarxa relacionat amb l’oci electrònic interactiu i de fet em podeu trobar a:

En aquestes xarxes em podreu veure, entre d’altres coses, practicant ciclisme de confinament.

I clar, darrerament, com que està de moda, molta gent s’està interessant a poder fer el mateix.

Què necessitem?

Tenim diferents opcions, segons el grau d’interacció i tecnologia que tinguem ganes d’utilitzar així que separaré en 3 nivells diferents el paquet de coses que necessitem.

Assumirem també la premissa que ningú es planteja utilitzar una bicicleta estàtica i que tothom vol utilitzar la seva bicicleta, ja sigui de carretera o de muntanya.

Nivell 1 – Bàsic i sense intel·ligència

Aquesta opció és per a persones que no volen complicacions i que simplement volen moure’s i fer exercici sense cap més pretensió.

Material

El més ràpid, el més compacte i el que podrem utilitzar quan l’acabem de desempaquetar. El corró d’equilibri.

Només cal posar-lo a terra, ajustar la resistència que volem, que no podrem canviar mentre pedalem, i posar-nos a sobre amb la bicicleta. Els preus d’entrada son a partir dels 100€.

Nivell 2 – Resistència manual

Recomanable per a persones que volen poder fer entrenaments per ells mateixos adaptant la resistència en cada moment.

Bicicleta

Sigui de BTT o de carretera, necessitem una bicicleta. Jo faig servir la mateixa que utilitzo per anar per carretera o muntanya, ara, si algú s’ho pot permetre, pot utilitzar-ne una especifica per tenir sempre muntada sobre el corró.

Corró

Mal anomenat “rodillo”, és un suport on hi col·locarem la bicicleta i que normalment, ve amb un regulador de resistència que utilitzarem per endurir o suavitzar l’entrenament segons ens convingui. Fixarem la roda de darrera de la bicicleta al corró i ja podrem començar a entrenar.

Els preus comencen a partir dels 350€ i poden arribar fins als 1.500€

Alerta amb les mides de la roda

Si tenim una BTT amb rodes de 27’5″ o 29″ és important verificar que el corró és compatible amb aquestes dimensions
Coberta

És recomanable comprar una coberta especial per corró (a partir de 30€). El corró és molt abrasiu i si utilitzem les rodes de carretera o muntanya, en 100 quilòmetres quedarem sense. Si no les volem comprar una altre opció és utilitzar cobertes gastades que tinguem per casa.

Les cobertes especials per corró, a part de tenir molta més duresa fan menys soroll, un factor important si estem entrenant dins de casa.

Coberta + Roda

Si comprem la coberta especial, recomano també comprar una roda amb la pinyonera. Així serà molt més fàcil fer el canvi si utilitzem la mateix bicicleta per entrenar dins de casa i fora.

Tot i això, m’agradaria comentar que tenim altres opcions de corró. La que comento en aquest nivell és la que la majoria de persones utilitzen per iniciar-se, però si ens volem estalviar el canvi de pneumàtic i comprar una roda extra. Tenim els corrons de transmissió directa on només ens cal treure la roda del darrera de la nostra bicicleta a l’eix i la pinyonera que ja incorpora el corró.

El preu puja una mica més però tant per comoditat com per estalvi a llarg plaç valen molt la pena.

Nivell 3 – Corró intel·ligent

La millor opció si vols entrenar a casa tancat però tenir un punt social i un control total dels entrenaments.

En aquest cas necessitarem els mateixos elements que en l’opció de nivell 2, però hi haurem de sumar un programari i a més el corró haurà de ser intel·ligent.

Corró intel·ligent

Aquest tipus de corrons, tenen connectivitat via Bluetooth i ANT+ el què fa que es puguin controlar de manera dinàmica per un programari que regula la resistència de manera automàtica segons el programa d’entrenament o circuit per on estiguem passant.

Dispositiu connectat + programari d’entrenament

Per tal de poder utilitzar el corró de manera intel·ligent, necessitarem un dispositiu on connectar-lo (per Blueetooth o ANT+). Podrà ser una tauleta, un telèfon intel·ligent o bé un ordinador.

En el dispositiu que escollim hi haurem d’instal·lar un programari i a dia d’avui, els més comuns son Zwift i BKOOL. Aquests programaris es venen com a serveis i per tant tocarà pagar una subscripció mensual que en el cas de Zwift son 15€ mensuals i si escollim BKool ens costarà 10€ mensuals.

Val a dir que n’existeixen d’altres menys enfocats a l’entrenament social que podeu trobar aquí.

La tria del programari

Personalment em quedo amb Zwift. M’agrada més com està estructurat, a nivell gràfic i les possibilitats socials que té. Però ALERTA! Abans de comprar el corró verifiqueu que sigui compatible amb el programari que vulgueu entrenar.
Altres accessoris

Monitor de ritme cardíac: És molt recomanable que si volem entrenar, utilitzem un sensor de ritme cardíac. Ens permetrà conèixer l’esforç instantani i ens permetrà calcular l’índex de cansament per saber què podem fer el dia posterior a l’entrenament. I, si volem competir virtualment, ens exigiran la monitorització d’aquesta informació.

Potenciòmetre: Si volem clavar els entrenaments, aspirem a ser professionals o simplement, tenim diners per gastar, el potenciòmetre ens permetrà conèixer la força real que apliquem sobre els pedals. Els corrons intel·ligents l’estimen. Per tant, si volem disposar de la xifra verídica, ens tocarà passar per caixa.

Nivell 3+ – El somni

Després d’aquesta flipada només em queda comentar que si teniu qualsevol dubte podeu deixar-ho en un comentari o passar pels directes que faig a

www.twitch.tv/rogerbl

2 comentaris Digues la teva

  1. Serafí Lliteres Maçanet ha dit:

    Molt útil, moltes gràcies!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.